Отказаха трансплантация на 9-годишно дете в критично състояние

Общество

20-02-2017, 09:08

Снимка:

btv.bg /кадър

Автор:

Ева Минчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Епидемиолозите прогнозират пик на грипните заболявания през април

Втора година Байрям Али е в тежко състояние и на хемодиализа

Министерството на здравеопазването отказа трансплантация в чужбина на 9-годишно момче в критично състояние. Детето трябваше днес да пътува за клиника в Германия, където да му бъде трансплантиран бъбрек.
Втора година Байрям Али е в тежко състояние и на хемодиализа.
Заради заболяването момчето не ходи на училище, не можа да играе. Той е най-малкият пациент в център по хемодиализа в Стара Загора.

4 пъти в седмицата Байрям, баба му и дядо му минават по 150 км от село Тъжа до Стара Загора за поредната хемодиализа.От две години това е единственият му шанс за живот.
Доктор Васил Чолаков приема малкия пациент, след като други диализни центрове са го отпратили. В тежката зима води детето с личния си автомобиломченцето се ражда с вродени бъбречни аномалии, когато е на 11 месеца лекарите откриват хронична бъбречна недостатъчност. От две години състоянието му се влошава и близките подават документи към Фонда за лечение на деца в чужбина.От клиника в Германия казват,че единствения шанс да живее, е бъбречна трансплантация. Донор на момченцето е баба му.
Детето е одобрено за трансплантация в чужбина с решение на Фонда от ноември миналата година.Байрям и баба му трябва да летят за Германия на 20 февруари, за да бъдат приети в немска клиника. Официален отказ и писмено становище от Фонда за лечение на деца няма. В телефонен разговор казват на близките,че от Министерството на здравеопазването не са одобрили т.нар. формуляр S2 с аргумента,че трансплантацията може да бъде извършена в България.
Решението, че детето може да се лекува в България е взел зам.-министърът на здравеопазването Атанас Кундурджиев, уточни пред bTV Пенка Георгиева от обществения съвет на Фонда за лечение на деца. Детето е поканено за консултации в сряда в болница „Лозенец” в София (Правителствена болница), откъдето са обявили, че могат да извършат трансплантацията.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен