Служебният премиер: Опитвам се да бъда максимално коректен

Ако искаме да просперираме, трябва всяко следващо правителство да надгражда предишното

„С уволненията искахме да изострим вниманието и да видим в кои министерства има съмнителни обществени поръчки и да ги предадем на съответните органи”, това заяви служебният премиер Огнян Герджиков в предаването “Здравей България” на Нова телевизия. Служебният премиер обясни, че е коректно, когато си отива едно управление с него да си отидат и областните управители. Такива оставки обаче не са постъпили и затова се е наложило подмяната на голяма част от тях. 

„Служебният кабинет има две основни задачи – изборите и председателството на Съвета на ЕС. Това не означава, че не трябва да се поинтересуваме какво наследство е оставено от предишните правителства.“ Герджиков даде пример, че във Военното министерство има съмнения за корупция за девет обществени поръчки. Предстои да излезе целия доклад, в който с подробности ще стане ясно за кои точно става въпрос.

„Много обичаме да мразим и да отричаме. Но ако искаме да просперираме, трябва всяко следващо правителство да надгражда предишното”, на мнение е служебният премиер. „Не съм разследващ орган, за да крия някой в ревизиите. Моята функция не е такава. Винаги има критики и затова не ми се искаше да заема тази позиция, защото знам колко помия ще се излее върху мен. Няма верен ход – каквото и да направя, все ще има недоволни. Опитвам се да бъда максимално коректен”, заяви той. 

„Голямата ми амбиция е борбата с купуването на гласове. Много неща могат да се направят. Поисках доклад от ДАНС със сведения за купувачите. Добих представа горе долу къде какво става и искаме да пресечем нещата още в зародиш. Най-трудно обаче ще се пресече корпоративният вот. Много ми се иска обаче да се почувства, че тези избори ще са по-различни от предишните”, заяви Огнян Герджиков.