Евродепутатите от ГЕРБ разкритикуваха поведението на БСП спрямо СЕТА

Позицията на ГЕРБ/ЕНП идва в отговор на обвиненията на Нинова, че евродепутатите са „национални предатели“

“Необяснимо е поведението на представители на БСП начело с г-жа Корнелия Нинова по темата за Всеобхватното икономическо и търговско споразумение с Канада (СЕТА), което беше одобрено с голямо мнозинство от Европейския парламент, включително от групата на европейските социалисти. Официалната позиция на Групата на социалдемократите в ЕП е в подкрепа на споразумението." Това става ясно от обръщението с позицията на евродепутати от ГЕРБ/ЕНП, съобщава пресцентърът на ГЕРБ.

"Г-жа Нинова, председател на БСП, партия - член на ПЕС, нарече „национални предатели“ българските евродепутати, които подкрепиха документа. Това става по-малко от три години, след като правителството на Пламен Орешарски съвсем официално (май 2014) приветства СЕТА, поиска либерализация за стоки и услуги и максимална инвестиционна защита. Сега всичко това е факт, а вместо радост, предизвика у г-жа Нинова и нейните съпартийци истерия и кресливи обвинения." заявиха евродепутатите в обръщението си.

Припомняме, че в позицията на България за участие в Съвета на Европейския съвет Външни работи/Търговия на 8 май 2014 г. в Брюксел се казва: “България приветства напредъка, постигнат в хода на преговорите по Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада, като в него вижда възможност за икономическите си оператори. Поради тази причина, целта на страната ни в преговорите винаги е била постигането на високо ниво на амбиция, подобрен достъп до пазара на стоки и услуги, високи стандарти на инвестиционна защита, подобрени правила за защита на интелектуалната собственост, благоприятни за търговците ни правила за произход, и др.”

"Позицията на тогавашното българско правителство е одобрена от министри, които сега са водачи на листи на БСП - Кристиян Вигенин и Драгомир Стойнев. Странно е как преди три години са подкрепяли СЕТА, а сега предизборно и най-безотговорно са твърдо против споразумението. Наистина отговорната позиция не винаги е най-популярната, но за един отговорен политик е много по-достойно да обясни и представи фактите, отколкото да се осланя на манипулации и лъжи." споделиха евродепутатите от ГЕРБ.

"В подкрепа на споразумението гласуваха социалисти от Испания, Великобритания, Гърция, Белгия, Португалия, Италия, Хърватия, Дания, Литва, Румъния, Германия. Дали и те са предатели спрямо техните страни?" продължиха те.

"Поведението на г-жа Нинова, която си позволява да говори от името на целия народ, прилича на поведението на лидерите на екстремистки формации, познати в цяла Европа. Дали БСП иска да се присъедини към този политически спектър? Или пък да се върне към корените си, когато беше позната под имената БРП(к), БКП и т.н.?" заключиха представителите на ГЕРБ в Европейския съюз.