Машинното гласуване на предсрочните парламентарни избори е под въпрос

Общество

21-02-2017, 15:14

Снимка:

nova.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

ЦИК и СЕМ подписаха споразумение за предстоящите избори

Нито една фирма не е заявила участие в търга за доставка на 12 500 устройства за гласуване

Нито една фирма не е подала документи за участие в обществената поръчка за наемане на машини за гласуване, която Централната избирателна комисия обяви преди десет дни. Крайният срок за участие изтича в сряда, като обществената поръчка е за доставката на общо 12 500 специализирани устройства. Така ЦИК е на път да се провали в изпълнението на решението на Върховния административен съд за машинно гласуване във всяка изборна секция, съобщава ТВ Европа.

Машинното гласуване на предсрочните парламентарни избори на 26-ти март е пред провал. Причината е, че ден преди изтичането на крайния срок за кандидатстване по обществената поръчка за наемането на 12 500 устройства за гласуване, нито една фирма не е проявила интерес. Централната избирателна комисия обяви поръчката на 11 февруари, като прогнозната ѝ стойност бе в размер на 12,5 млн. лв. без ДДС, тоест по 1000 лева на устройство.

Припомняме ви, че първоначално от ЦИК взеха решение на предсрочните избори машинно да се гласува само в 500 секции, както бе и на президентските избори. След подадена жалба от новата формация на Радан Кънев обаче Върховният административен съд взе решение, че трябва да има машинно гласуване във всички секции. Интересен е фактът, че на няколко пъти вече служебният премиер Огнян Герджиков говори, че ще се направят опити да се касират изборите, ако машинното гласуване се провали, което е на път да се случи. Окончателната дума по въпроса ще има Конституционният съд.