Полиция и кметове предпазват самотници от евентуални пожари

Животът

22-02-2017, 10:02

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ще проверяват инсталациите в домовете им

През периода от 15 до 20 февруари служители на РДПБЗН В. Търново и РУ-МВР В. Търново проведоха съвместни срещи с кметовете и кметските наместници на всички населени места в община В. Търново. В срещите взеха участие Благовеста Факирова - председател на Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ и проф. Георги Камарашев – заместник-кмет на Община Велико Търново.

На работните срещи бяха изнесени данни за увеличения брой пожари през отоплителния есенно-зимен сезон. Бяха обсъдени проблемите, свързани опазването на земеделските земи и горския фонд през предстоящия пожароопасен сезон.

Дискутирани бяха възможните превантивни мерки за намаляване на пожарите. От страна на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ беше предложено, съвместно с представители на кметствата, да бъдат обходени домовете на граждани от рисковите групи – възрастни хора, самотно живущи, трудно подвижни и хора в недобро здравословно състояние в малките населени места, при които да се провери състоянието на електрическите инсталации и използваните отоплителни уреди. От страна на кметовете ще бъдат организирани срещи с хората от тези уязвими групи в населените места, на които представители на РДПБЗН да припомнят мерките за безопасност при използването на отоплителни и нагревателни уреди.

За превенция на пожарите през пролетно-летния сезон, на срещите беше обърнато внимание за необходимостта от почистване на сервитутите на пътищата от растителност, осигуряване достъп до естествените водоизточници и проверка на изправността на пожарните хидранти.

За намаляване риска от пожари в горите, съвместно с полицейските служители ще бъдат извършвани внезапни проверки на сечища в горските масиви.