Днес ще разберем дали ще има машинно гласуване в страната

Вчера ЦИК поиска ден отсрочка

"Реалист съм по отношение на машинното гласуване. Утре ще стане ясно дали в цяла България ще има такова", каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов във вчерашния ден за БНТ. "Поискана е ден отсрочка от комисията, която е разговаряла с кандидат-изпълнителя на поръчката за машини за изборите, за да състави доклада си окончателно", добави той. "Необходимо е да се доставят 12 400 машини. На 24 февруари трябваше да стане ясно дали Лирекс БГ ООД ще достави машините за вота на 26 март."

"Несъмнено има проблем, трудно е да се доставят машини за едни предсрочни парламентарни избори. Има реален труден и тежък проблем, който изисква взаимодействие между институциите, а не непрекъснати нападки от една на друга." обясни Цветозар Томов. "Основната задача е да осигурим честност и порядъчност на изборите."

Томов обясни и какви рискове крие машинното гласуване. "При пренасяне на данни от електронен носител в протоколи трябва да се гарантира, че няма да има злоупотреби с тези данни. Днес сме обсъждали тази тема."

Томов обясни, че дори да няма машинно гласуване, вот ще има и никой няма да бъде спрян да гласува, и злоупотреби няма да има.