БЛС ще обсъди Националния рамков договор

Общество

25-02-2017, 10:57

Снимка:

bulgariautre - архив

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Правителството подмени състава на Надзорния съвет на НЗОК

Вчера бе подписан договор между Здравната каса и Българския зъболекарски съюз

Българският лекарски съюз ще обсъди Националния рамков договор за 2017 година днес. С този договор лекарите и НЗОК трябва да се договорят за цените, които касата ще изплаща за всяка медицинска дейност през тази година. С подписания вчера договор между Здравната каса и Българския зъболекарски съюз ще бъдат регулирани цените на зъболекарските услуги.

Преговорите по договора между представителите на медиците и НЗОК се състояха миналата седмица в Министерството на здравеопазването. Там лекарите и ведомството постигнаха единодушие да се добавят 74 милиона лева от резерва на Здравната каса за нуждите на болничната помощ и още 8 милиона лева за специализираната извънболнична помощ, а с остатъка от резерва да бъдат покрити останалите дефицити.

В предварителните преговори страните по договора се споразумяха да има нова мярка за упражняване на контрол от страна на пациента – персонифициран аналитичен финансов документ, издаван при изписване от болнично заведение заедно с епикризата, в който да са разписани всички извършени манипулации и техните цени. Въпреки това дали лекарите ще се съгласят да подпишат договора за тази година е под въпрос, защото те настояват за още повече пари за болниците.