Над 100 деца участваха в изложба за ръчно изработени кукерски маски

Животът

25-02-2017, 12:16

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Депутатите в Брюксел с мартенички от Бургас

За първи път в конкурса участват ученици и от региона

За трета поредна година Центърът за подкрепа на личностното развитие , Община Бургас и Регионална библиотека "П.К.Яворов" организират конкурс за "Кукерска маска". Той е свързан с празнуването на Кукеровден - един древен и  интересен обичай в българския фолклор.

Идеята на организаторите на конкурса е да предоставят възможност на децата да претворят своето виждане за кукерска маска, като пресъздадат  задължителните фолклорни елементи на празника.

Участниците в  състезанието направиха  уникални и впечатляващи маски, които са експонирани в зала "Георги Баев" на Културен център "Морско казино" до 27-ми февруари 2017 година.

 В изработването на експонатите се включиха над 100 участници от 33 детски градини, 15 училища и  школи по изобразително изкуство и приложни дейности към Младежки културен център,  читалища и училища. Маските са 69.

За първи път в конкурса участват ученици и  от региона - от  ОУ "Хр. Ботев" в село Ново Паничарево, община Приморско, и ученици от Българското училище за роден език  в Будапеща, Унгария. Идеята на организаторите е през следващата година да бъдат  поканени за участие  млади творци от цялата страна.