Местна инициативна група подпомага малкия бизнес в Куклен

Животът

25-02-2017, 12:48

Снимка:

община Куклен

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Усилията за създаването на МИГ са на кмета на Куклен Мария Белчева

Местна инициативна група започва работа в Общините Куклен и Асеновград.

„Усилията за създаването на МИГ са на кмета на Куклен Мария Белчева. Тя инициира среща с Община Асеновград още през декември 2015 година. Тогава започна сътрудничеството между двете общини за постигане на споразумение за създаване на обща местна инициативна група”, обясни Николай Димитров – началник отдел „Програми и проекти” в Община Куклен.

Целта на местната инициативна група е да се даде възможност за кандидатстване чрез проекти в  Програмата за развитие на селските райони и даване на достъп до някои регионални програми.

„Кметът Мария Белчева осъзнаваше най-ясно, че местната инициативна група е единствената възможност за малкия бизнес в общините да получат европейско финансиране и затова прокара тази идея”, обясни още Димитров.

„На нашия земеделски производител му е трудно да кандидатства в голямата програма, а сега чрез МИГ земеделските производители ще се конкурират само на местно ниво, а не с всички производители в страната. Финансираните проекти са малки, с неголеми суми и са насочени към развитието на малките фирми”, обясни кметът на Куклен Мария Белчева.

Днес е трябвало да бъде избран представител на Община Куклен във върховния колективен орган на МИГ-а - Общото събрание и Управителния съвет.

„След публикуване на дневния ред на сесията на страницата на Община Куклен, се получиха обаждания от граждани, които пожелаха да присъстват по време на гласуването и се налага точката да бъде гласувана на извънредна сесия. По тази причина кметът Мария Белчева оттегли докладната от дневния ред и апелира общинските съветници в кратък срок да бъде насрочено заседание в извън работно време, за да се удовлетворят желанията на гражданите.”, обясниха от администрацията.  

В четвъртък в Асеновград избраха за представител на Общината зам.-кмета Мария Вълканова.

До 17 май тази година трябва да бъде подадена стратегия за одобрение. Първите проекти ще започнат да се приемат в МИГ Куклен и Асеновград в началото на 2018 година.

Очакванията са двете общини да получат общо 1,5 милиона евро  финансова подкрепа от Програмата за развитие на селските райони. Една част от тях ще се вложат в малки инфраструктурни проекти.