Природозащитници и местни в Бродилово "на косъм" от бой

Животът

25-02-2017, 16:20

Снимка:

az-jenata

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Съкровището край село Бродилово

Еколозите носеха кучета играчки за тричене

Природозащитници пристигнаха още от снощи в известното село Бродилов. Те се опитаха днес да спрат варварския обичай тричане.

Протестът беше организиран от фондация "Лъки хънт" и оглавяван от украинци, към които се присъединиха и българи.  

Въпреки, че за поредна, шеста година по заповед на кмета на Царево, инж. Георги Лапчев е забранено изпълнението на ритуала, жителите продължават да настояват за извършването на обичая - домашно куче се вързва на въже, завърта се и се хвърля в реката. Според местните, ритуала е обещание на здраве и плодородна година. Триченето се провежда в навечерието на Сирни Заговезни като част от програмата на Кукуров ден.

Още сутринта в селото пристигнаха два автобуса с природозащитници, които искат да предотвратят изпълняването на нехуманната традиция. Протестиращите бяха отседнали в региона още от вчера, което провокира местните да подозират, че някой е платил за организацията.

Природозащитниците пък им предложиха, предвид, че ритуала е токова безобиден и невинен, да пробват местните хора да се тричат сами, вместо да го правят с животните. Те носеха плюшени кучета, които да раздадат на местните хора. С тях искаха да им покажат, че триченето може да се извърши и със заместители, но именно детските играчки станаха повод за още по-големи спорове с местните.