Малайзийските власти обявиха за безопасно международното летище в Куала Лумпур

На 13 февруари там бе убит братът на севернокорейския лидер Ким Чен-ун

Малайзийските власти обявиха за абосолютно безопасен терминал номер две на международното летище в Куала Лумпур, където Ким Чен-нам, заварен брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, бе убит на 13 февруари с мощно невротоксично вещество, съобщава БТА по информация на Франс прес.
Екипи от местната гражданска защита с бели предпазни комбинезони старателно почистваха мястото цяла нощ, след като Малайзия огласи в петък подробности за зрелищното убийство.
Предварителният токсикологичен анализ сочи, че причина за смъртта на Ким Чен-нам е отровното вещество Ви Екс - още по-опасен вариант на смъртоносния газ зарин. ООН разглежда като оръжие за масово унищожаване тази убиваща безболезнено високотоксична отрова без мирис и цвят. Двете жени, заподозрени като извършителки на убийството, твърдят, че са били подлъгани.
Според арестуваната Сити Айшах тя е била заблудена, че участва в снимки на шеговит телевизионен видеоклип. Малайзийската полиция заяви, че именно тя е натрила с отровната субстанция лицето на Ким Чен-нам, както се вижда и от записите на летищните видеокамери.
Те показват как две жени се доближават до Ким Чен-нам и сякаш хвърлят нещо в лицето му. Едрият 45-годишен мъж почина на път за съседна болница. Ви Екс атакува нервната система и мускулите, може да причини смърт за броени минути.
"Проверени са всички места, свързани със случая. Успяхме да потвърдим, че там няма никакви опасни материали, терминалът е абсолютно безопасен", заяви пред телевизия "Ченъл нюз Ейша" шефът на полицията в щата Селангор Абдул Самах Мат, цитиран от ТАСС.