ГДБОП неутрализира организирана престъпна група за трафик на жени

Крими

27-02-2017, 13:05

Снимка:

plovdiv.utre.bg/ архив

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Полицаи от Видин иззеха над 205 килограма нарязан тютюн без бандерол

Операцията е проведена на територията на София, Пловдив и Банско, под ръководството на Специализираната прокуратура

Специализираната полицейска операция е проведена на 21 февруари на територията на София, Пловдив и Банско, съобщава пресцентърът на МВР. В нея са участвали служители на ГДБОП и колегите им от СДВР, Пловдив и Благоевград. В хода й е неутрализирана организирана престъпна група, занимавала се със сводничество и склоняване към проституция и ръководена от столичанка на 28 г.

Според събраните до този момент данни, чрез изградена мрежа от „сътрудници“ групата е набирала млади жени с обещание за резлични облаги. Жертвите – две от които непълнолетни и една бременна в деветия месец, били склонявани или заставяни да предоставят сексуални услуги срещу заплащане, както в предварително наети за целта жилища, така и на адреси на клиенти на територията на София, Пловдив, Благоевград и Банско.

При извършените процесуално-следствени действия на различни адреси спецполицаите са открили и иззели бележки и тетрадки с водени в тях отчети от заработените средства, мемори карти, флаш памети, таблети, смартфони и преносими компютри. Намерени са договори за наем на жилища за предоставяне на сексуални услуги срещу заплащане, иззети са и други документи имащи отношение по случая, както и наркотични вещества.

В рамките на 24 часа, освен столичанката били задържани още 10 души, а в хода на разследването били установени и доведени още четирима. След доклад на материалите в Специализираната прокуратура, на петима от тях са повдигнати обвинения и им е наложена мярка за неотклонение „задържане за срок до 72 часа”. С постановления на Специализирания наказателен съд от 25 февруари 2017 г. на лидерката на групата и на нейната сътрудничка, е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“, а на друга е определена парична гаранция. Другите двама обвинени са оставени без мерки за неотклонение. По отношение на тях Специализирана прокуратура ще внесе протест в Апелативния специализиран наказателен съд с искане за налагане на мерки за неотклонение.

Работата по документиране и доказване на престъпната дейност на задържаните продължава, под прякото ръководство на наблюдаващия прокурор от Специализирана прокуратура.