Дебютантите от „Винария 2017“ с престижни отличия и бутикови вина

Първото ни участие на „Винария“ ни донесе успехи, коментират дебютантите на 25-ото издание на международната специализирана изложба.
Винарска изба „Оряховица“ спечели „Златен ритон“ за розе от по-стари реколти „Gaetan Rose“. „Престижното отличие ни направи изключително щастливи. За нас е гордост, че с първото ни участие на конкурса „Винария“ сме отличени с най-авторитетния приз“, каза технологът Ваня Нанчева. Тя коментира, че спечеленият „Златен ритон“ ще издигне престижа на винарската изба, ще помогне продуктите й да се реализират по-добре на пазара и да привлекат вниманието на любителите на виното. Винарска изба „Оряховица“ е създадена в с. Оряховица през 1936 г., построена по австрийски проект. Традициите от миналия век се унаследяват от новите собственици през 2013 година. Те правят първия гроздобер през 2014 г., а на следващата година излизат на пазара с вината: „Gaetan Шардоне & Совиньон блан” (2014) и “Gaetan Мерло & Каберне Совиньон” (2014), което е отличено от "Concours Mondial de Bruxelles" 2016 със сребърен медал, а на „Винария 2017“ печели злато. След това създават “Gaetan Мерло” (2015), “Gaetan Шардоне” (2015) и “Gaetan Розе от Каберне фран” (2015), което спечели „Златен ритон“ за първи път в историята на винарска изба „Оряховица“.
„Гроздето е сортирано на ръка, като се работи по традиционни методи на обработка с внимателен подход и контрол на технологичния процес“, подчерта Ваня Нанчева. Тя посочи, че вината, които произвеждат, не са в големи серии и се надява, че скоро ще се наложат не само на родния, но и на чуждестранните пазари.
За първи път на „Винария“ се представи и винарска изба „Бетър Халф“, чиито вина все повече печелят симпатиите на ценителите на виното. Едно от тях, което впечатлява любителите на ликьорните вина, е „Лейт Харвест“ от сорт Ркацители (2008). То бе предпочетено и от енолозите за дегустацията „Шоколад и вино“, която се проведе за първи път в рамките на „Винария 2017“. „Това вино е черешката на тортата в нашата семейна изба. Не всички сортове са подходящи за ликьорни вина, но Ркацители е чудесен. Той е бран в края на ноември 2008 г. Сортовете трябва да имат голям рандеман, за да се получи добър дижестив“, сподели съсобственикът на винарската изба Яна Югова-Далакова.  
На своя щанд на „Винария 2017“ избата представи и „Бетър Халф Ризлинг“ (2015) - 100% сортово вино с балансирана киселинност, изключително минерален и свеж вкус и искрящ цвят. Сред предпочитаните вина бе „Шардоне Бетър Халф“ (2015), отлежало във френски бъчви, за да придобие лекота и неагресивен привкус, както и розетата „Бетър Халф Пино ноар“ – изключително балансирано, с модерен цвят, обработено без преса, и „Бетър Халф Маракеш“ от нова реколта с типичен провансалски стил като купаж. „То има по-експлозивен нос и добър баланс между трите сорта. Очакваме това розе да бъде хитът на лято 2017“, каза Яна Югова-Далакова. Тя уточни, че избата произвежда бутикови вина, като се ползват само еднотонни съдове. Едно от вината в лимитирана серия от 450 бутилки е „Бетър Халф Пиното“. Сред атрактивните продукти е и купажно вино „Бетър Халф Премиум“ (2015) от сортовете Сира, Мелбек и Регент, което е отлежавало в амфора. Глинените съдове са с вместимост 300, 500 и 800 литра. Вината са произведени от собствени лозя, разположени на около 1000 дка. Белите масиви се отглеждат в с. Змеево, а червените – в с. Дълбоки.
На „Винария 2017“ избата участва с три вида вина – розе, купаж и Шардоне. „За мен нивото е достатъчно високо и добро. Изложбата има потенциал и трябва да се развива, защото носи много история“, посочи Яна Югова-Далакова.