ВМРО до президента: Защитете българите в Украйна от посегателства

Красимир Каракачанов настоява да се провери информация за осквернен български паметник в Болград

Спешно писмо до президента на Република България Румен Радев, до министър-председателя Огнян Герджиков и до министъра на външните работи Ради Найденов изпрати Красимир Каракачанов. Лидерът на ВМРО настоява да се провери информация за осквернен български паметник в Болград, Украйна. (Източник: bessarabiainform.com)

Според снимки в медиите паметникът на българските опълченци в бесарабския град е демонстративно надраскан с жълта и синя боя, а върху една от стените му стои надпис „Чемодан, вокзал, София“. Надписът се появява в самото навечерие на честванията в града на 139-ата годишнина от Освобождението на България.

Каракачанов настоява за бърза реакция от страна на официална София. В писмото си той пише: "Българските институции трябва незабавно да защитят сънародниците ни и българската историческа памет, както и да покажат, че подобни вандалски прояви и каквито и да било актове на дискриминация и омраза няма да бъдат търпени от страна на България.

Болград е средище на етническите българи. По цветовете на боята можем да съдим, че става дума за националистическа агресия срещу нашите сънародници в Бесарабия. Внушението, че етническите българи са нежелани в Болград, се подсилва и от недвусмисления надпис – „Куфар, гара, София“."Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"