Седмицата на камерната музика ще носи името на проф. Константин Илиев

Добрич Лайф

28-02-2017, 15:26

Снимка:

dobrichutre.bg

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Добрич ще бъде домакин на Седмица на камерната музика с международно участие

Това решиха Общинските съветници днес

Седмицата на камерната музика, която всяка година се провежда в Добрич, ще носи името на проф. Константин Илиев. Това реши на днешното си заседание Общинският съвет на Добрич.

Предложението идва от Мария Славова, която е пианист и органист, клавирен педагог, член на Секция „Сценични изкуства“ към Обществения съвет по култура, и Атанас Пеев, краевед и Почетен гражданин на Добрич. Предложението е одобрено на работно заседание на ОСК, който е консултативен орган към Община град Добрич.

Община град Добрич организира и анкета на своя сайт в интернет, с която потърси мнението на гражданите относно предложението Седмицата на камерната музика да носи името на проф. Константин Илиев. Голям брой граждани са подкрепили тази идея.

Животът и творческото дело на проф. Константин Илиев са свързани с Добрич, когато в периода 1972 – 1978 година той се установява в Добрич и ръководи новосформирания тогава Толбухински камерен оркестър. За кратко време проф. Илиев съумява да издигне камерния оркестър до нивото на един от най-добрите извънстолични оркестри. Освен това разширява и обогатява репертоара му. Седмицата на камерната музика, създадена по идея на проф. Константин Илиев, заема важно място в културния календар на града и в голяма степен определя неговия облик и поради факта, че събитието е с международно участие. За първи път Седмицата на камерната музика е организирана в Добрич през май 1975 година. През годините културното събитие привлича изтъкнати и интересни музиканти и камерни състави. През 2010 годината Седмица на камерната музика е вече с международно участие. От тогава до сега много артисти и музикални формации от различни континенти са гостували на сцената на този културен форум. Проф. Константин Илиев е емблематично име за българската музика и национална култура. Автор е на голям брой композиции, основател и главен диригент на Симфоничен оркестър – Русе, главен диригент на Софийска филхармония, главен диригент на Варненска филхармония, на филхармонията във Видин, професор по дирижиране в Държавна музикална академия, автор на монографии, визионер, новатор, общественик, публицист. Негови ученици са диригентите Йордан Дафов, Пламен Джуров, Алексей Измирлиев, Веселин Байчев, Андрей Андреев.