Празнична програма за 1 март

Мисия Пловдив

01-03-2017, 07:09

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Баба Марта бързала, мартенички вързала – морави, зелени, бели и червени…

Баба Марта бързала, мартенички вързала – морави, зелени, бели и червени…
Дата: 1 март 2017 г., сряда
Място: Пред сградата на Община Пловдив (пл.“Стефан Стамболов“ 1)
Начало: 10 часа
ПРОГРАМА
10 часа – Ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства гр.Пловдив ще декорират в бяло и червено част от седалките, които пловдивчани наричат „копчетата“ пред сградата на община Пловдив, в близост до дървото, украсено по повод 1 март.
11 часа – Майсторите от Колектив за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова“ към НЧ „Алеко Константинов – 1954“ Пловдив ще направят демонстрация за изработване на оригинални мартеници. Всички, които желаят могат да се включат в демонстрацията и да изработят собственоръчно мартеници, като за целта на място ще бъдат осигурени всички необходими материали.
Колектив за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова
Художествен ръководител Стойка Попова
Председател Анна Драганова
Колективът е основан през 1968 г. от Янка Арсова, която в продължение на 36 години е негов художествен ръководител. Членовете му издирват и разработват стари шевици и мотиви, които прилагат в съвременния бит и облекло. По настоящем в колектива членуват жени от различни професии и възрасти, съхранили любовта към майсторството на българката и народната шевица. Вече 46 години, жените-везбарки пазят българската национална традиция и вграждат красотата й в облеклото на българката и в съвременния бит. Те изработват пъстри шевици, шарени гайтани, везани тъкани и изящни дантели „кенета” – обшивки на яки за блузи, рокли, носни кърпи, вшиват шевици в елегантни дамски облекла, бродират покривки, тишлайфери, карета и др. Колективът за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова” е единствената школа по везба в България, от която през годините 11 майсторки-везбарки са защитили майсторско звание към Задругата на майсторите на народни художествени занаяти.
От 2004 г. творческата дейност на колектив „Росица Чуканова” намира прием и съдействие от НЧ „Алеко Константинов – 1954 г.”, град Пловдив. През годините колективът е организирал над 100 изложби в страната и чужбина – Москва, Одрин, Отава, Берлин, Бърно и др. Колективът е носител на много награди и медали.
11.30 часа – Представители на всички пловдивски читалища ще раздадат на пловдивчани и гости на града мартеници, изработени специално за празника в ателиетата към читалищата.
Всички желаещи могат да си направят селфи и фотографии пред дървото с мартеници и на ПЕЙКАТА, декорирана от талантливите майстори от Регионална занаятчийска камара – Пловдив.
В галерия „Занаяти“ на ул. „ Д-р Вълкович“ 3 (под офиса на РЗК-Пловдив, вход от страната на ул. „Отец Паисий“) може да видите и прекрасната изложба – базар на ръчно изработени мартеници- уникати от членовете на Регионална занаятчийска камара – Пловдив.