Юнкер обяви развитието на ЕС след Brexit

"ЕС не е способен на чудеса, дълго хората очакваха повече от това, което можеше да получат"

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви възможностите за развитието на Европейския съюз след Брекзит, съобщава theguardian. Той предупреждава, че изпадналият в проблеми Блок има нужда от “нова глава“ след очакваното излизане на Обединеното кралство от Общността през 2019 година. Лидерите на Евросъюза ще обмислят “Петте пътя към единство“, които Юнкер се очаква да представи по време на среща на върха в италианската столица Рим на 25 март, за да отбележат 60-та годишнина от учредителните договори на ЕС.

Междувременно днес ЕК представи “Бяла книга за бъдещето на Европа“, която ще бъда разгледана на срещата на върха в Рим на 25 март. Юнкер поясни, че едната от идеите – за ЕС на няколко скорости, значи „коалиция на желаещите“, които желаят да се развиват напред с бърз темп, и други, които ще се присъединят на по-късен етап. Той отказа да посочи коя от петте възможни посоки предпочита, но посочи, че не е съгласен с възможността от ЕС да остане само единният пазар – “Не сме способни на чудеса, ЕС и отделните държави трябва честно да признаят това. Може да има и повече от изброените пет възможности в доклада, не е необходимо незабавно решение, важното е да има обсъждане. ЕС е повече от пари, стоки и пазари, целта му е да служи на хората“, посочва председателят на ЕК.

“Европа трябва да бъде по-амбициозна. Решението как да продължим напред няма да бъде взето от мен, то е в ръцете на гражданското общество и националните парламенти, не налагаме виждане, а искаме да чуем другите. Вярвам, че един ден договорът за ЕС трябва да бъде съобразен с общата воля. Затова ни трябва истински, честен разговор за бъдещето на ЕС и очакванията на гражданите. Нито съм уморен, нито са се изчерпали идеите ми, ще ви изненадам, макар че няма да се кандидатирам за втори мандат“, каза политикът.