Тоти е най-лоялен футболист

Джон Тери, Джиджи Буфон и Никола Собе го следват

Световната футболна обсерватория CIES направи проучване в най-силните пет първенства в Европа кои са играчи са били най-лоялни към отборите си и са играли само за един отбор. Изследват се футболисти, които имат определен период в даден клуб без прекъсване.

Едва ли е изненада, че легендата на Рома Франческо Тоти е убедителен лидер в това изследване с 24 поредни години. Той играе за римските вълци от 1993-а година насам.

Далеч на второто място е е централният бранител на Челси Джон Тери, който играе за сините 18,5 години. Третото място си поделят двама футболисти- вратарят-легенда на Ювентус Джанлуиджи Буфон, който дойде от Парма, и дефанзивният халф на френския Каен Никола Собе - двамата са играли по 15.5 години за отборите.

Също така се вижда, че най-дълго се задържат играчите в Бундеслигата. Там средният престой на футболист е 8.6 години, следвани ог футболистите във френската Лига 1 със 7.7 години.

Но пък Олимпик (Марсилия) е пълна противоположност на тенденцията във Франция. Оказва се, че там освобождават играчи средно на година и половина.