Архитектът на Младост: Мога да бъда уволнена само, ако се установят нарушения

Арх. Весела Тасева коментира защо кметът Десислава Иванчева е поискала оставката й

Заповед за уволнение все още не е поднесена на архитекта на район "Младост" Весела Тасева. Тя поясни това в студиото на Bulgaria ON AIR. "Аз мога да бъда освободена по взаимно съгласие или дисциплинарно, ако бъдат установени нарушения", каза арх. Тасева.

Тя заяви, че по проекта "Гранд Каньон" - строеж на 30-етажен жилищен комплекс в квартала, нередности няма, и решението е абсолютно законосъобразно.

Запитана има ли натиск върху нея от страна на кмета на район "Младост" Десислава Иванчева, Тасева сподели, че районният кмет единствено в телефонен разговор й е съобщила, че не желае да работи с нея, след като е подписала разрешението за строеж на този мегапроект. Арх. Весела Тасева подчерта, че районните кметове пряко се подчиняват на главния архитект на столицата.

"Заповедта за разрешение за строеж по закон е отговорност на главния архитект на София. Неговото решение надделява над заповедта на районния кмет. Ние, районните архитекти, работим по правомощия, предоставени от главния архитект, но сме назначени от районните кметове", обясни Тасева.

Архитектът посочи, че все още не е решила дали ще напусне по собствено желание или ще чака да бъде освободена дисциплинарно, ако бъдат установени нарушения в работата й. Но, допълни, че ако бъде освободена по втория път, тя ще си търси правата по съдебен ред.