Медицина, психология и IT-специалностите са най-желани за зрелостниците

Животът

02-03-2017, 12:32

Снимка:

Ротаракт клуб Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Засиленият интерес към организирания Ден на професиите и присъствието на толкова ученици е доказателство, че гимназистите се интересуват от своето бъдеще

Медицина, Психология и Ит-специалностите са сред най-желаните специалности от учениците в 11 и 12 клас на пловдивските гимназии. Това стана ясно след провелия се за втора поредна година "Ден на професиите", организиран от трите пловдивски Ротаракт клуба.

На проведения преди дни специализиран ден, наложени в своите сфери лектори представиха различни специалности като медицина, психология, право, информационни технологии, инженерни науки и Филология.  Над 200 ученици успяха да научат от първа ръка информация за обучението в български и чуждестранни университети, възможността за развитие след завършване на избраната специалност и как биха могли по-лесно да се адаптират на пазара на труда след завършване на университетското си образование.

"Засиленият интерес към организирания от нас Ден на професиите и присъствието на толкова ученици е доказателство, че гимназистите се интересуват от своето бъдеще и избора им с каква специалност да продължат своето кариерно развитие силно ги интересува.", споделят  организаторите.

Сред най-често задаваните въпроси към лекторите бяха за това как да изберат подходящия университет за желаната специалност, какво е обучението в самите университети, а също така и къде биха могли да се реализират сред завършването си.

Интерес учениците проявиха и към специалности като биоинженерството, Game design и други.

"Ден на професиите" е проект на трите пловдивски Ротаракт клуба, който ще се осъществи и на национално ниво в градовете София и Бургас с цел запознаване на кандидат-студентите с възможностите, в които те могат да се развиват след като завършат средно образование.