Омбудсманът атакува КС за разпоредби в Закона за МВР

Повод за искането на Манолова е огромното недоволство на работещите и синдикатите в системата на МВР

Омбудсманът Мая Манолова атакува в Конституционния съд разпоредби в Закона за Министерство на вътрешните работи, които са част от административната реформа, влезли в сила от 1 февруари 2017 г.
Позицията на омбудсмана е, че  въпросните текстове водят до неблагоприятни социални последици за голяма част от служителите в МВР и пряко противоречат на редица норми в Конституцията, като Преамбюла и принципа за правовата държава.
Повод за искането на Манолова е огромното недоволство на работещите и синдикатите в системата на МВР, в резултат, на което в институцията се проведе дискусия, с участието и на двамата зам.-министри Маринела Белева и Венцислав Катинов. Още тогава омбудсманът обяви, че ще се застъпи за отнетите вече предоставени социални, пенсионни, осигурителни и професионални права на работещите в МВР.
„На практика техните правоотношения се преобразуват по Закона за държавния служител и по Кодекса на труда, което води до хаос, объркване сред служителите и засяга престижа и авторитета на службата. Работещите в МВР губят мотивация, защото е нарушено чувството за справедливост“, категорична е Мая Манолова.