ЦИК: Заявленията за гласуване в чужбина са 44 950

Най-много са подадените заявления за Турция – 19 014

Успешно приетите заявления за гласуване в чужбина са 44 950, от които чрез дипломатическите и консулските представителства са подадени 1 807 заявления. Това каза на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев. „Най-много са подадените заявления за Турция – 19 014. За Великобритания заявленията са 5 259, за Испания – 3 009, за САЩ – 2 778, за Германия – 2 775 и за Гърция 1 416″, информира той.

„Заявленията са повече отколкото за изборите за президент и вицепрезидент и за националния референдум през 2016 година, когато заявленията бяха 36 540, от които подадени чрез дипломатическите и коснулските представителства – 5 968“, уточни Андреев. По думите му тенденцията е все повече български граждани да се възползват от възможността да подадат заявление за гласуване в чужбина през сайта на ЦИК.

Александър Андреев обясни, че в две държави извън ЕС има подадени заявления за образуване на повече от 35 секции и това са САЩ и Турция. „Изборният кодекс определя секциите, с оглед на което има и мотивирани предложения за образуване на повече от 35 секции“, поясни той и добави, че решението на ЦИК за разкриване на секциите ще бъде прието на 4 март.

„До 7 март трябва да бъдат обявени от МВнР и от дипломатическите и консулските представителства списъците по места и държави на лицата, които ще бъдат включени в списъците за гласуване“, посочи Александър Андреев. Той обясни, че ще се провери дали подалите заявления не изтърпяват наказание лишаване от свобода или не са поставени под запрещение. Същевременно допълни, че до 9 март трябва да бъдат проведени консултациите за секционните избирателни комисии извън страната.

Централната избирателна комисия уведомява българските граждани, които не са подали заявление за гласуване извън страната или са в списъка на неуспешно подадени заявления, че в изборния ден могат да упражнят правото си на глас в изборите за народни представители на 26 март 2017 г. в удобно за тях място и изборна секция извън страната, като попълнят декларация пред секционната избирателна комисия.