500 състезатели от 21 страни са заявили участие в маратон „Пловдив“

Мисия Пловдив

04-03-2017, 09:49

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Усилена подготовка тече по организирането на маратон „Пловдив“

„Усилена подготовка по организирането на маратон „Пловдив“ тече в момента“, съобщи Георги Титюков, заместник-кмет „Спорт, младежки дейности и социална политика“. Тази година ще се проведе второто издание на събитието, като до момента има 500 записани от различни държави, общо 21 на брой-Аржентина, Белгия, Хърватска, Македония, Холандия, Русия, Сърбия, Испания, Турция и други. 7 участника има от САЩ. Досега най-възрастният записал се е 62-годишен българин. 27% са жени, със средна възраст 32 години, което е рекорд за подобни мероприятия, отчитат организаторите.
Общият награден фонд е 15 000 лева. По 3000 лева очакват победителите в женския и мъжкия маратон, за второ място са предвидени 2000 лева, за трето – 1000 лева. За полумаратона наградният фонд съответно е 800, 500 и 300 лева.
Трасето, през което ще преминават участниците, е сертифицирано от Международната лекоатлетическа организация, което означава, че всички резултати са валидни за класиране в световни маратони.
„Маратонът в Пловдив ще бъде в една обиколка от 42 км и включва едни от най-атрактивните места в града, минава през Главната улица, Стария град, Младежкия хълм, парк Лаута, Гребна база, Цар-Симеоновата градина и т.н.“, обясни Георги Маринов, заместник-кмет „Обществен ред“.
В рамките на два дни ще се проведат общо 3 събития. На 29-и април (събота) от 10.30 часа в Цар-Симеоновата градина ще се организира 3-километров детски маратон. На 30-и април (неделя) ще се проведе маратон и 21-километров полумаратон. Стартът и на двата е от 8.00 часа на площад „Централен“, като участниците ще бягат заедно първите 10 километра, след което ще се разделят.
Маратонът ще може да се следи в реално време и ще се знае къде се намира всеки участник и какво е неговото време. Той е част от спортния календар на Община Пловдив.
Желаещите могат да се регистрира до 30 март, а повече информация могат да получи на www.marathonplovdiv.com