Първа химическа атака в битката за Мосул

Международният комитет на Червения кръст заяви, че е строго против използването на химически оръжия

12 души, сред които и няколко деца, са настанени в болница след първата химическа атака в рамките на битката за иракския град Мосул. Новината беше съобщена от Международния комитет на Червения кръст. Все още не е известно кой е използвал химическото оръжие, но още преди време от Съединените щати дойде предупреждение, че "Ислямска държава" може да използва горчичен газ, за да отблъсне офанзивата на иракските сили.

100 дни след началото на битката за Мосул, иракските сили презеха източната част на смятания за бастион на джихадистите град. Вторият етап от офанзивата срещу "Ислямска държава" започна в края на февруари. Сега обаче за първи път в града е използвано химическо оръжие. От Международния комитет на Червения кръст на уточняват дали става дума за едно или няколко нападения, не е известно и кой е отговорен.

Смята се, че атаката идва от западната част на града, където все още са бойците на "Ислямска държава". Сред пострадалите цивилни са и 11-годишно момченце, със сериозни респираторни проблеми, както и едномесечно бебе. Близо 30 хиляди жители на Западен Мосул бяха принудени да напуснат домовете си и да отидат в квартали, които са под контрола на иракските сили.

Иракските сили продължават с настъплението си в Западен Мосул. Прочистен от джихадисти е и квартал Уади Хаджар, който е в непосредствена близост до международното летище в града.