Бургазлии празнуват ето така /ФОТОРЕПОРТАЖ/

Мисия Бургас

04-03-2017, 11:42

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Почитаме Тодоровден в Бургас с празнични паркури

Мащабна и атрактивна възстановка на един от най-силните моменти в българската история преди Освобождението

Стотици бургазлии изпълниха улиците и площадите на града, с което показаха, че честването на националният празник не е просто почивен ден в календара. 139 години след героичните събития и паметната за България дата - 3 март 1878 г. мало и голямо сведе глава пред саможертвата и подвига на знайните и незнайни воини, дали живота си за българската свобода.
На площад "Атанас Сиреков" под съпровода на националния химн бяха издигнати флаговете на Република България, Община Бургас и ЕС. Венци и цветя бяха положени пред Паметника на руските освободители, паметната плоча на ген. Лермонтов, Паметника на руския лазарет и паметниците на българските възрожденци в Морската градина.
Венци и цветя поднесоха още кметът Димитър Николов, заместниците му Йорданка Ананиева, Красимир Стойчев, Руска Бояджиева, председателят на Общинския съвет Костантин Луков, представители на областна и общинска администрация, общински съветници и общественици.
Честванията се пренесоха на площад "Св. Св. Кирил и Методий", където няколкостотин бургазлии се включиха в мащабна и атрактивна възстановка на един от най-силните моменти в българската история преди Освобождението. 
На площада бургазлии се снимаха с актьори, пресъздаващи образите на Дякон Левски, Христо Ботев, Георги Бенковски, Панайот Хитов, Райна Княгиня, Иван Вазов и полк. Лермонтов. Ввсеки можеше да се закълне пред кръста, камата и револвера, и да получи картичка с лика на български революционер или възрожденец, подпечатана с копие на оригиналния печат на Българския революционен централен комитет. Да се снима със знамето на Райна Княгиня "Свобода или смърть", с автентични пушки и саби от онова време, да остави послание в Книгата на Свободата или изсече монета с българския лъв и надписа "Свободна България".