Реставрират Голямата базилика в Плиска

Основите ще бъдат заздравени с мощни бетонови инжекции

Реставрационните работи по Голямата базилика в Плиска са възстановени. Това съобщава за медиите директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Голямата базилика е най-големият християнски храм в Европа до XV век. Тя е майка на всички български църкви, а и на всички православни църкви в Източна Европа (Русия, Украйна, Беларус, Румъния, Молдова, Сърбия).

Божидар Димитров уточнява, че през този сезон реставраторите ще възстановят Свещения кладенец (Аязмото), Ротондата и Баптистериума(Кръщелната).

Тези обекти са определени като приоритетни спонтанно, след като в руините на храма започнали да се правят много сватби и кръщенета.

Освен това основите на Голямата базилика ще бъдат заздравени с мощни бетонови инжекции.

Конструкторите на реставрационния проект имат и опасения. Те са свързани с факта, че храмът е построен върху льосова основа, която може да не издържи тежестта на строежа, когато църквата се издигне нависоко. Льосът е глинеста почва.

Проф. д-р инженер Тони Малеев е изготвил проекта за заздравяване на основите. Той е одобрен от Министерство на културата.