Каракачанов: Заради групичка еколози планинските региони тънат в мизерия

Каракачанов е за спешно приемане на плановете за Витоша, Рила и Пирин

ВМРО, част от коалицията „Обединени патриоти“, в следващия парламент ще настоява за незабавно приемане на забавените с години планове за Пирин, Рила и Витоша.

Ще предложим и настояваме Българското народно събрание да приеме  законодателни промени, облекчаващи изграждането на спортна инфраструктура не само в природните паркове, а навсякъде, където е възможно в българските планини, каквато е практиката в Европа.

Това се казва в позиция на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

Планинските региони в Европа са най-богатите, а в България те са най-бедните. У нас по тези места хората се препитават от бране на гъби, билки и садене на картофи, както е било в Средновековието. Това ли искаме за нашата страна? Бедност и мизерия. И защо това се случва? Заради една групичка еколози - финансирани от чужбина, се посочва в позицията.

На нас не ни е безразлично какъв е стандартът на живот на тези над 600 хиляди българи, които живеят  в планинските райони на страната. Те могат да печелят много повече, ако планинските райони се развият като национални и международни туристически центрове.

Не всеки може да плаща по 50 лева за карта, както е в Банско, Боровец и Пампорово. Трябва да бъде даден шанс и в много други региони да се направят малки ски зони с писти и лифове. И там хората ще плащат наполовина. Това е истинската конкуренция, заявява Каракачанов.

В България има няколко стотин хиляди любители на ски туризма. С необходимите законови промени ще се прекрати практиката тези хора да се редят на опашки с часове, както и умишлено да са прогонвани да си харчат парите в зимните курорти на Австрия, Словения, Италия и Швейцария.

Както предложихме чрез промени в Закона за вероизповеданията да се забрани финансиране на религиозни общности в България от чужди фондации и НПО, според ВМРО, явно трябва да се предложи забрана на всички чужди и финансирани от чужбина НПО-та, които работят във вреда на българския бизнес и туризъм - както направи министър-председателят Орбан в Унгария.