Оспорван избор за нов митрополит във Враца

Общество

05-03-2017, 15:08

Снимка:

bg-patriarshia.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Патриарх Неофит: Да благодарим на Бог за великия дар на свободата

Избраха двамата претенденти за нов Врачански митрополит

Изключително оспорвани бяха изборите за нов митрополит във Враца. Три тура бяха необходими на епархийските избиратели, за да иЕзлъчат двама от предложените им от Светия Синод достойни епископи. Изискваните от Устава на БПЦ-Българска патриаршия повече от половината от гласовете на избирателите получиха Браницки епископ Григорий и Агатополски епископ Йеротей. Те са избраните от епархийските избиратели на Врачанска епархия претенденти за нов Врачански митрополит, информират от пресцентърът на Патриаршията.

На състоялия се днес 5 март епархийски избирателен събор във Враца избирателите излъчени от епархията дадоха своите гласове за: Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий - 18 гласа и Негово Преосвещенство Агатополски епископ Йеротей - 14 гласа.

Гласуваха 23 избиратели от 24-те - по трима свещенослужители и трима миряни от всяка от четирите духовни околии в епархията: Врачанска духовна околия, Бялослатинска духовна околия, Оряховска духовна околия, Мездренска духовна околия.

Всеки от тях получаваше бюлетина, подписана от председателя и подпечатана с печата на Врачанския епархийски съвет, както и празен плик и пристъпваше към гласуване. След това пускаше плика с бюлетината в урната и се подписваше в избирателния списък на гласувалите.

Всеки избирател взимаше бюлетина от наместника Старозагорски митрополит Киприан и се оттегляше в обособената тъмна стаичка. където в уединение, заграждаше имената на двама от листата, които счита за най-достойни да заемат овакантения митрополитски престол във Враца. След като сгъваше бюлетината и я поставяше в плик я пускаше в прозрачна запечатана урна. Избирателите гласуваха по духовни околии: първо представителите на Врачанска, след това на Бялослатинска, Оряховска, Мездренска духовни околии.

След като приключи гласуването членовете на бюрото разпечатаха и провериха бюлетините и бе установено, че всички подадени 23 бюлетини са валидни.

Преброяването при първия тур показа, че изискваните от Устава на БПЦ повече от половината гласове е събрал Браницки епископ Григорий - 18.

Месемврийски епископ Яков събра 3 гласа, Велички епископ Сионий – 2, Драговитийски епископ Даниил – 6, Главиницки епископ Йоан – 4, Белоградчишки епископ Поликарп – 2, Агатополски епископ Йеротей - 7, Мелнишки епископ Герасим – 4 гласа.

При втория тур избирателите гласуваха само за един от останалите в листата епископи от която беше изваден избраният вече Браницки еп. Григорий. Никой не успя да събере изискваните повече от половината гласове на избирателите.

Гласовете бяха разпределени така: Месемврийски епископ Яков – 0, Велички епископ Сионий – 1, Драговитийски епископ Даниил – 6, Главиницки епископ Йоан – 0, Белоградчишки епископ Поликарп – 1, Агатополски епископ Йеротей – 11, Мелнишки епископ Герасим – 4,

Избирателите пристъпиха към трети тур на гласуване. Бе пояснено, че изборите ще продължат докато някой от епископите в листата събере минимум 13 гласа.

При третото гласуване повече от половина гласове на избирателите, изисквани от Устава, получи Агатополски епископ Йеротей – 14 гласа.

Останалите гласове бяха разпределени както следва: Драговитийски епископ Даниил – 4, Белоградчишки епископ Поликарп – 1, Мелнишки епископ Герасим – 4, Месемврийски епископ Яков – 0, Велички епископ Сионий – 0, Главиницки епископ Йоан – 0.

Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан обяви официално резултатите, като поздрави избирателите за избора и се пристъпи към оформянето и подписването на протокола. Всички избиратели положиха своите подписи, които бяха потвърдени от подписа на наместника и печата на Епархийския съвет.

--------

След одобрението на епархийския избор, в първата света неделя митрополитите от Светият Синод ще изберат и утвърдят канонически за митрополит на овакантената Старозагорска епархия един от двамата избрани кандидати.

Новоизбраният епархийски митрополит ще встъпи в правата си в същия ден, след като Светият Синод му съобщи официално, че е канонически избран.

На 11 март е насрочено заседание на Св. Синод на БПЦ, на което ще се разгледа документацията от проведения избор и ще се изслуша докладът на наместника на Врачанска епархия Старозагорски митрополит Киприан, на когото Св. Синод възложи организацията и провеждането на избора и управлението на епархията до встъпването в длъжност на новия Врачански митрополит. Уставът на БПЦ предвижда на заседанието да се разгледат и евентуално постъпили жалби от участниците в избора. В случай, че Светият Синод счете избора за изряден, на 12 март ще се проведе каноничен избор в параклиса „Св. цар Борис – Покръстител” в Синодната палата, при който митрополитите от Светия Синод начело с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит ще изберат един от двамата епархийски избраници и ще го утвърдят окончателно за Врачански митрополит. Съгласно Устава на БПЦ-БП новоизбраният митрополит става и постоянен член на Светия Синод в пълен състав.