Проф. Любомира Попова: ГЕРБ нареди България сред отличниците в ЕС

Животът

05-03-2017, 15:25

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Дори служебното правителство да не договори или разплати нито лев по еврофондовете, пак ще сте в челото

Еврофондовете са една от най-силните страни в управлението на ГЕРБ и това обяснява, защо атаките на социалистите са насочени основно към тяхното усвояване, заяви втората в листата на ГЕРБ проф. Любомира Попова. „Водени от своя любим прийом, че една лъжа повторена сто пъти става истина, в последния месец техните лидери и други техни кадри, се заеха предизборно да внушават удобни за тях лъжи“, коментира проф. Попова.

Парите от ЕС следват резултати, а не думи и ГЕРБ остави системата на европейското финансиране за България в отлично състояние, категорична е тя.

По думите й БСП не могат да посочат конкретни факти за своите твърдения, затова е нужно да си припомним, че в средата на 2009 г. изплатените за България средства бяха едва 1%, а когато ГЕРБ пое управлението са над 7.5%, като настоящият резултат е значително по-добър от средноевропейския. България вече е сключила договори за 36%, или повече от 1/3 от всичко, което имаме до края на 2020 г. В Европа всички държави, взети заедно, са успели да се договорят за едва 17% от общия бюджет.

Дори и служебното правителство да не договори или разплати нито лев, страната ни пак ще е сред отличниците в Европа, категорична е проф. Попова.

Днес спрени програми няма, а ако имаше какъвто и да е проблем, Европейската комисия щеше да е реагирала, не да чака БСП да дойдат на власт и тогава да наложи санкции, каквито внушения правят социалистите. Ако се спират пари, това става веднага и по всяко време. Точно това се случи – парите бяха спрени за втори път през 2014 година, когато страната ни се управляваше от БСП. Плащанията бяха възстановени само месец след като дойде кабинетът на Бойко Борисов и страната ни демонстрира воля да поправи грешките на предходните.

Всеки непредубеден човек може да се убеди лично от сайта на МОН за актуалните възможности за финансиране на проектни предложения за интеграционни мерки за уязвими групи по ОП “Наука и образование за интелигентен растеж” /НОИР/, обясни проф. Любомира Попова. Тези възможности бяха представени в София на кръгла маса, с оглед постигане на координация между различните финансови механизми, които действат в България, припомни тя.

По процедурите „Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение“ и „Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получили  международна закрила“ към момента се изпълняват 101 договора на обща стойност над 31 млн. лв.

В процес на оценка са представените концепции по процедура „Интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование“, която е първата интегрирана схема между ОП НОИР, ОП „Развитие на човешките ресурси“ (ОП РЧР) и ОП „Региони в растеж“ с водеща програма ОП РЧР. ОП НОИР участва по Направление „Осигуряване на достъп до образование и обучение“ с бюджет от 8 млн. лв.

Предстои да бъдат обявени 4 процедури, които ще финансират дейности за социално включване, преодоляване на образователните диспропорции, интеграция и недопускане на дискриминация, като сред тях са процедури „Подкрепа на уязвими групи за достъп до висше образование –  фаза 1“ и „Повишаване на капацитета на педагогическите специалисти за работа в мултикултурна среда“.

За изпълнение на стратегии по подхода ВОМР в териториите на МИГ/МИРГ е осигурено финансиране чрез процедурата “Осигуряване на достъп до качествено образование в малките населени места и в трудно достъпните райони”.

В момента вървят процедури и са публикувани насоки за кандидатстване по приоритетна ос 1, насочени към фундаментални научни изследвания. 110 милиона лева от ОП НОИР са планирани за инвестиции в развитие на регионални научни центрове. Служебният министър заявява, че по предстоящата процедура ще могат да кандидатстват и висшите училища, които се намират извън София, и регионалните центрове на БАН и филиалите на столичните университети в страната.

До средата на март ще бъде публикуван за обществено обсъждане проектът на новата Национална стратегия за развитие на научните изследвания. Това е едно от предварителните условия което България е поела да изпълни пред ЕК, във връзка с ОП НОИР. Документът трябва да бъде приет от новия парламент максимално бързо, за да отпадне риска от спиране на европейското финансиране за ОП НОИР.

Ето защо гражданите трябва да подкрепят ГЕРБ с номер 11 в бюлетината, за да може да бъде създаден работещ парламент, който да приеме Национална стратегия за развитие на научните изследвания, заяви проф. Любомира Попова, която припомни, че образованието е основен приоритет на ГЕРБ за следващия управленски мандат.