БАН: Проблемът у нас е високата смъртност, а не раждаемостта

Общество

06-03-2017, 10:25

Снимка:

bgonair/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Два пъти по- висока е смъртността у нас от средната за ЕС

Мариела Куртева: Броят на ражданията у нас е доста под 70 хиляди

Френско издание предупреди България, че демографската криза у нас се разраства и посочи, че при 70 хил. раждания имаме 110 хил. починали, съобщава bgonair.

Проблемът у нас не е с раждаемостта, а с високата смъртност в населението!" Това каза проф. Катя Владимирова от Института за изследване на населението и човека към Българска академия на науките. Според Владимирова в страната ни има спад на раждаемостта, но не е по-зле от други страни в Западна Европа.

"Проблемът при нас е високата смъртност при населението. Много майки почиват, висока е смъртността и в ранните възрасти", отбеляза експертът. Според нея докато раждаемостта може трудно да бъде повлияна с политики, тъй като това е избор и решение, то на смъртността може да се влияе - тя е управляема, смята Владимирова.

Мариела Куртева от фондация "Майки за донорство" подкрепя мнението, че има демографска криза в България. "Френското издание малко е преувеличило броя на ражданията у нас, то е доста под 70 хил.", посочи тя.

Според Куртева не можем просто да повлияем на раждаемостта като кажем на хората "Давайте!". Тя смята, че в България няма достатъчно новородени, затова от фондацията се опитват да помагат на семействата, които имат репродуктивни проблеми.

Куртева заяви, че алармират хората най-напред да проверяват своето здраве.