ДАМТН: Лифтът в Боровец е технически изправен

Региони

06-03-2017, 16:42

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дете пострада при инцидент на лифт в Боровец

КЗП не констатира проблеми

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор заяви, че лифтът в Боровец, при който 8-годишно момиче претърпя инцидент, е технически изправен. Късно снощи е приключила проверка от страна на Агенцията, а резултатите ще бъдат анализирани. Главният секретар на ДАМТН Валентин Чиликов съобщи пред БНТ, че съоръжението е технически изправно, но подходът за качване е по-различен и предпазният щит е сработил.

Детето е настанено в УМБАЛСМ „Пирогов“ със сериозно счупване в областта на едното бедро. То е в стабилно състояние. Вчера е било оперирано от д-р Григор Сиришнишки от Клиниката по детска травматология. Версиите на майката на пострадалото момиченце и на фирмата концесионер относно инцидента се различават.

Извършената проверка на Комисията за защита на потребителите потвърждава, че в близост до касите и на контролните пунктове са налице задължителните информационни табла с инструкции за безопасно поведение на пистите. Налични са и необходимите маркировки и указателни табели по протежението им. Също така са поставени и съоръженията за обезопасяване на места, където е необходимо. Независимо че Комисията извършва регулярни инспекции, екип на КЗП незабавно е започнал проверка относно безопасността на пистите и информационната обезпеченост на потребителите.

Всички 22 писти са категоризирани съгласно изискванията на Наредбата за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите в Република България и за определяне правилата за безопасност върху територията на ски пистите и ски зоните и за организацията на работата на ски патрулите.