В България консумираме по-некачествени стоки в сравнение с Европа?

Общество

07-03-2017, 08:36

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

От "Активни потребители" смятат, че са нужни повече надзор и регулации

"Причината за разликите в стоките от една страна е разликата в цената. На второ място е надзора и регулациите. При нас органите за надзор нямат същата чувствителност и активност, която имат в Западна Европа”, каза пред NOVA Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители” относно изследване, което показа, че една и съща марка храна е с различно качество когато се продава на пазар в Западна Европа и в по-бедните европейски страни.

По темата, дали у нас продуктите са с по-лошо качество експертът заяви, че изследванията са частични – върху част от пазара. „Има такива примери, което означава, че трябва да има повече изследвания, за да има повече представителност. Може да има коректни производители, при които няма такива разлики”, допълни той.

Николов добави, че при проучването на "Активни потребители" много силно впечатление му е направила газирана напитка с високо съдържание на аспартам. „Той е много вреден. Това се прави, защото е по-евтино за производителя”, заяви той.

Експертът посъветва потребителите да гледат баркода, за да разберат в коя държава е произведен дадения продукт.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен