От Екоравновесие разясняват ползите от кастриране на домашните любимци

Животът

08-03-2017, 06:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Представят първия у нас Център за животни, пострадали от човешко насилие

Стопани на кучета, желаещи да се възползват от кампанията и да кастрират безплатно своите домашни любимци, могат да подадат заявка

Екипи на ОП „Екоравновесие“ съвместно със Столичния инспекторат ще проведат информационна кампания в крайградските райони за ползите от кастриране на домашните любимци, както и за задължителното поставяне на микрочип. Всички стопани на кучета, желаещи да се възползват от кампанията и да кастрират безплатно своите домашни любимци, могат да подадат заявка на телефоните на ОП „Екоравновесие“. Това каза директорът на предприятието Веселин Асенов. Манипулациите ще бъдат извършени безплатно. Кампанията ще стартира от районите „Нови Искър“ и „Кремиковци“.
167 кучета са били осиновени през първите два месеца на тази година от приютите на „Екоравновесие”. За същия период на 2016 г. осиновените кучета са били 101. Според Веселин Асенов тази тенденция се дължи на работата на доброволците, които помагат за социализация на кучетата и за намиране на осиновители.
През първите два месеца на тази година са заловени 670 кучета, от тях са кастрирани 494, а 411 са върнати по местата на залавяне. Доброволно от собственици, поради невъзможност да се грижат за домашните си любимци, за настаняване в приюта са предадени 32 кучета.
Във ветеринарната клиника към предприятието за лечение са постъпили 84 кучета.
   
За месеците януари и февруари изразходваните финансови средства за дейността на предприятието са 261 273 лева. В тези средства влизат разходите за медицински консумативи и лекарства, храна за животните в приютите и ветеринарната клиника, за външни услуги /поддръжка на трафопост за приют „Горни Богров“, сметоизвозване, техническо поддържане на компютърна техника и системи за видеонаблюдение, абонамент автоматична телефонна централа, почистване на изгребните ями, сервизно обслужване на автомобилите, заплати и осигуровки на работниците и служителите.