"Уикилийкс" публикува свръхсекретни документи за кибершпионажа на ЦРУ

Свят

08-03-2017, 18:40

Снимка:

twitter.com

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Уикилийкс" публикува около 4800 документа за Франсоа Фийон и Марин Льо Пен

Според сайта за разкрития ЦРУ ни следи през всички устройства, дори и през телевизора

"Уикилийкс" публикува свръхсекретни документи, за които твърди, че разкриват техниките на кибершпионажа на ЦРУ, съобщава БНТ. Според сайта за разкрития, ЦРУ е създало зловреден софтуер, с които е направен пробив в сигурността на няколко от най-големите технологични компании. В изтеклите документи се обяснява как агенцията е успяла да следи потребители на практика на почти всички популярни марки технологични устройства, като смарт телефони и телевизори са използвани за следене на нищо неподозиращи хора. Част от технологичните гиганти, чиито продукти са споменати в документите, обявиха, че сигурността на клиентите им е техен приоритет и проверяват информацията. ЦРУ не е потвърдило дали изтеклите документи са автентични.

Документи, съхранявани на строго секретен сървър на Централното разузнавателно бюро, вече са достъпни за всички. В продължение на 3 години, агенти създават мащабен киберарсенал, чрез който атакуват както компютри, използващи операционните системи Уиндоус и Линукс, така и смарт-устройства, работещи с iOS и Андроид. Всъщност зловредният софтуер е разработен да прониква във всякакви устройства, свързани с интернет. Уикилийкс нарича разкритията си "Нулева година", подобно на термина "нулев ден" използван за неизвестни досега пробиви в сигурността.

Според Варун Бадвар, експерт по киберсигурност, това е грубо събуждане за всички нас. "Трябва да направим много повече, за да защитим важната информация. Като потребители трябва да разберем какво означават устройствата, свързани с интернет. Всеки иска да има смарт телевизор, но ако тази технология попадне в погрешни ръце и не е защитена, това буди тревога."

Според "Уикилийкс", службите са знаели, че в кодовете на програми на технологичните гиганти има вратички, от които могат да се възползват хакери. Вместо да бъде направено всичко възможно сигурността на потребителите да бъде защитена, е направено точно обратното - самите служби са се възползвали от възможността да проникнат във всяко устройство, в което пожелаят. Тайните агенти са работели в американското консулство във Франкфурт на Майн, привидно извършващи дипломатическа дейност.

Рафаел Сатер, експерт по киберсигурност коментира, че за пореден път Уикилийкс засрамва американското правителство. "Много пъти вече са публикували секретни документи, но никога досега нещо с такъв мащаб и засягащо толкова много хора. А те са милиарди. Разбира се, Уикилийкс няма да разкрият източника си, но вече съобщиха, че информацията е изтекла отвътре, от човек от службите."

Сравняват мащаба на разкритията, с тези на Едуард Сноудън. Според експерти, изтичане на информация с такъв мащаб, може да компрометира секретни операции на службите. От ЦРУ нито потвърдиха, нито отрекоха новината. Сега на дневен ред е едно - търсенето на къртицата.