От 15 март продължава ремонтът на Аспарухов мост

Вторият етап от мащабната реконструкция ще продължи до 1 юни

Вторият етап от ремонта на Аспаруховия мост ще започне на 15 март. Това съобщи днес изпълнителният директор на Областното пътно управление във Варна инж. Румен Илиев.

За основна реконструкция на новата отсечка са осигурени над 3,57 млн. лв. От тях 1,3 млн. са остатък от отпуснатите 5 млн. лева от Министерски съвет за предходния етап, а останалите са от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“. Ремонтът ще продължи до 1 юни. За разлика от миналата пролет, когато мостът остана затворен в едната си част чак до края на юни и започващият туристически сезон предизвика допълнителни проблеми с трафика, съобщава varnautre.bg. Тогава крайният срок беше отложен с 1 месец заради спешно изникналата необходимост от подмяна на лагерите на мостовете, осигуряващи подстъпите към основното съоръжение. Доставката им от Германия удължи агонията на варненци, които чакаха с часове в задръстванията.

Първият етап приключи с ремонт на мост 1, мост 2, мост 3 и мост 4 от общо 11 съоръжения от уникалната връзка между двата бряга на канала море-езеро.

И сега освен подмяна на хидроизолацията ще се ремонтират всички останали елементи, след което ще се направят нови тротоари и цялостно асфалтиране, като ще се монтират и нови ограничителни системи, знаци, маркировка и др.

Останалите 25 млн. лв., необходими за цялостен ремонт на Аспаруховия мост, какъвто не е имало от построяването му преди 40 г., ще се отпускат поетапно от бюджета, като тези дейности ще се извършват след летния туристически сезон.

Изпълнителят на втория етап от строителните дейности на Аспарухов мост е потвърдил готовност за преминаване към трисменен режим на работа във всички възможни моменти, когато позволява и времето.

Вече са водени разговори с Пътна полиция за максимална подкрепа и осигуряване на екипи, които да регулират движението, научи varnautre.bg. Направени са допълнителни табели, които да насочват транзитния трафик.

Както и миналата година (след като стана ясно, че на моста се образува голяма тапа) информация за ремонтните дейности ще бъде публикувана на английски и на румънски език в електронни издания. Подготвени са листовки за раздаване на границите с GPS координати на обходните маршрути, така че пътуващите към курортите „Слънчев бряг“, „Албена“ и в района на Варна да имат навременна информация от къде преминава транзитният трафик. Обходните маршрути са през Ришкия проход, на юг през автомагистрала „Тракия“ и Бургас към „Слънчев бряг“, като идващите от север няма да имат достъп моста, което ще облекчи жителите на Варна.

Очаква се при втория етап да не бъде затворен целият участък (мостове 2, 3 и 4 в посока към Бургас), както миналата пролет – в посока Варна.