Румен Радев: България ще подкрепи Доналд Туск за председател на ЕС

България не приема задълбочаването на различията в Европейския съюз, както и тенденцията за затвърждаването на „Европа на две скорости“

„Съществува тенденция ЕС от съюз на принципи и ценности да се трансформира в съюз на сметки и пазарлък. Тук съм, за да изразя ясната българска позиция в подкрепа на основополагащите ценности на Европейския съюз - единството и солидарността“. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти преди откриването днес на заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Държавният глава ще представи позицията на страната ни на срещата на най-високо равнище на ЕС и ще участва в дискусия, посветена на „Бялата книга“ за бъдещето на Европа.
 
Президентът подчерта, че България не приема задълбочаването на различията в Европейския съюз, както и тенденцията за затвърждаването на „Европа на две скорости“ и за формирането на център и периферия.
 
„Дебатът за бъдещето на Европа по някакви нови механизми, както се предлага в тези пет сценария, едва сега започва“, посочи Румен Радев и припомни, че дискусиите по „Бялата книга“ за бъдещето на Европа ще приключат през месец декември т.г., когато ще бъде взето и решение. „Проблемите стоят отворени, както и решенията. Ние трябва да отговорим на призива на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер във всяка държава този анализ да бъде извършен от институциите така, че да стигне до всички граждани. Държим при бъдещото решение да се спазват основополагащите принципи на единство и солидарност“, заяви още президентът.
 
България ще подкрепи преизбирането на Доналд Туск за председател на Европейския съвет за още един мандат, стана ясно от думите на президента.
 
По-рано днес държавният глава проведе среща с Мишел Барние, Главен преговарящ на Европейската комисия по преговорите за излизане на Обединеното кралство от ЕС. Обща беше позицията, че ЕС трябва да следва единен подход в рамките на целия преговорен процес с Великобритания и че трябва да бъде постигнато взаимноприемливо решение за статута на европейските граждани в Обединеното кралство и на британците в Европейския съюз, които общо са над 4.4 милиона.
 
Сред акцентите на днешната среща са въпроси, свързани с външната сигурност и отбраната, миграцията, отношенията на Европейския съюз с трети страни, както и икономически и финансови въпроси.