Президентът на Южна Корея Пак Кън Хе бе отстранена от поста

Двама демонстранти загинали по време на протест в нейна подкрепа

Отстраниха от длъжност южнокорейския президент Пак Кън Хе. Окончателното решение бе взето от конституционния съд, който подкрепи парламентарното решение за импийчмънт, предава CNN. Пак Кън Хе бе замесена в корупционен скандал, след като е позволила на близката своя приятелка Чхе Сун Сил да оказва влияние върху държавната политика и е прикривала престъпните й действия.

В рамките на 60 дни в Южна Корея трябва да се проведат предсрочни президентски избори. Решението на съда предизвика бурна реакция в обществото. Хиляди привърженици на Пак излязоха на протест. Двама демонстранти са загинали, предават от БТА. Мъж над 70-годишна възраст починал в болница, след като паднал от полицейски автобус. От полицията потвърждават, за още един смъртен случай при протестите в подкрепа на Пак Кън Хе, но не дават подробности. Иман данни за няколко ранени души. 

Протестиращите са реагирали гневно, като започнали да удрят с дръжки на знамена полицаите, заели позиция около сградата на Конституционния съд, и се покатерили по разположените полицейски автобуси, посочва Асошиейтед прес.