"ВиК"-Добрич ще понижава цената на водата в следващите пет години

До 2021 година дружеството ще намали загубите на вода с около 30 на сто

"ВиК"-Добрич ще понижава цената на водата в следващите пет години, съобщи управителят на акционерното дружество Петър Калчев на общо събрание на местната ВиК-асоциация, цитиран от БТА. По думите му намалението ще бъде минимално - с шест стотинки - до 1.96 лева за кубик, но е важна тенденцията на снижение, а не на увеличение на тарифата. Управителят коментира, че "ВиК"- Добрич вероятно е единственият оператор, който предприема подобна стъпка.
До 2021 година дружеството ще намали загубите на вода с около 30 на сто с инвестиционна програма за 4 600 000 лева, която ще самофинансира, допълни пред журналисти Петър Калчев. Течовете по водопроводната мрежа трябва да спаднат от 84 на сто, както е сега, до под 50 на сто, без да се отчита ефектът от предстоящото обновяване на водния цикъл в Добрич. Сред мерките, изпълнявани от "ВиК", е разделянето на града на 33 зони, което позволява регулиране на налягането в отделните райони, поясни управителят на дружеството.
Предвижда се в следващите пет години да бъдат намалени и разходите за електрическа енергия чрез по-ефективни сондажни помпи, с които се добива водата в региона.