Изселници от Балканите критикуваха опозиционния лидер Кемал Кълъчдароглу

Анадолската агенция публикува реакция на Федерацията на балканските турски изселници и бежанци (БГФ), според която думите на Кълъчдароглу относно българските турци са причинили "огромно разочарование" в общността

Изселнически организации в Турция реагираха на изказване на турския опозиционен лидер Кемал Кълъчдароглу, в което той сравнява възпрепятстването на прояви на турски политици в европейски страни със забраната, наложена на депутат от ДПС да влезе в Турция, съобщават турските медии, информират от БТА.
Анадолската агенция публикува реакция на Федерацията на балканските турски изселници и бежанци (БГФ), според която думите на Кълъчдароглу относно българските турци са причинили "огромно разочарование" в общността.
На заседание на парламентарната група на своята Народнорепубликанска партия (НРП) Кълъчдароглу коментира тази седмица забраните на различни прояви в Европа, на които турски представители планираха да агитират в полза на гласуване с "да" на референдума в Турция за въвеждане на президентска система на управление.
"Вие правите същото", обърна се опозиционният лидер към правителството и даде за пример случай с Ердинч Исмаил Хайрула, депутат от Движението за права и свободи (ДПС) и председател на групата за приятелство България-Турция в 43-тото Народно събрание.
"Той искаше да прави пропаганда в Турция. Влизането му в Турция бе забранено. Външното министерство забрани. Защо го забрани? Вие правите същото" (като Германия), каза опозиционният лидер, цитиран от в. "Миллиет". "Защо забранявате на този турски гражданин да идва при хората с двойно гражданство и да пропагандира?", запита още Кълъчдароглу.
В реакцията си на това изказване БГФ посочва, че Кълъчдароглу е допуснал фактологически грешки, като уточнява, че Ердинч Исмаил Хайрула има само българско, а не двойно гражданство. Федерацията посочва още, че ДПС, "която включи в списъците си бивши депутати от крайнонационалистическата партия АТАКА и отчуждава Турция, вече не може да бъде представител на българските турци".
Председателят на Дружеството за култура и сътрудничество на балканските турци /Бал-Тюрк/ Байрам Чолакоглу пък прикани Кълъчдароглу да се извини на българските турци. Той уточнява, че освен че не е турски гражданин, Хайрула вече не е нито депутат, нито председател на групата за приятелство с Турция в Народното събрание.
"Осъждаме Кълъчдароглу заради думите, използвани от него, и заради неговата неосведоменост и липса на чувствителност и го приканваме да поиска извинение от българските турци", посочва Чолакоглу.