Стоянка Мутафова е носител на наградата на София от филмовия фест

Животът

10-03-2017, 14:48

Снимка:

Пресцентър СО

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стоянка Мутафова ще получи Наградата на София за своя принос към актьорската професия

Фандъкова: София се нарежда сред първите 10 столици в Европейския съюз по отношение на дела на културните и творчески индустрии в икономиката на града

Като един от 8-те града, носители на престижната титла „Град на киното“ на ЮНЕСКО за София е чест да посрещне отново Международния София филм фест. Проявата се утвърди като един от най- добрите европейски фестивали за кино и е включен в класацията на 50-те световни кинофестивали. Това каза по време на церемонията по откриване на фестивала столичния кмет Йорданка Фандъкова. През последните години София се превърна в национален център на културните и творчески индустрии, посочи още кметът и припомни че над 9% от заетите са в тази сфера. София се нарежда сред първите 10 столици в Европейския съюз по отношение на дела на културните и творчески индустрии в икономиката на града. Това даде основание София да бъде наречена град на творческата икономика, допълни още столичният кмет Фандъкова и посочи, че този успех се дължи на първо място на професионалистите - творците, образованите и предприемчиви хора, които работят тук. „Програма „Култура“ на Столична община е първата в България меценатска програма за подкрепа на творците и културни проекти, в която отделихме и специален приоритет за документални филми и вече са подкрепени над 80 филма (83 от 2009 до 2017), припомни още столичния кмет .
По време на церемонията кметът на София Йорданка Фандъкова връчи наградата на София за актьорско майсторство и творческо дълголетие на любимата актриса на няколко поколения Стоянка Мутафова. Кметът и пожела много здраве и нови роли, с които да радва столичните зрители. Актрисата благодари за признанието и посочи,че тази награда е специална за нея, защото носи името на София, градът в който е отраснала и който обича.
Кметът удостои и с наградата на София и една от легендите в световното кино Джон Савидж.