Радослава Чеканска почете годишнината от спасяването на българските евреи

Кандидатът за народен представител от ГЕРБ положи цветя пред паметната плоча на евреите от Дупница

В Дупница днес бе отбелязана 74-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на геноцита във Втората световна война.

Кандидатът за народен представител от ГЕРБ Радослава Чеканска почете историческата дата от българската история и положи цветя пред паметната плоча на евреите от Дупница. Събитието, освен Чеканска, уважиха и представители на Младежи ГЕРБ - Дупница.

Дупничани отдадоха почит към паметта на 11 343 жертви на Холокоста, депортирани от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот в нацистките лагери на смъртта.

Уредникът на Исторически музей – Дупница Александър Китанов разказа за онези исторически дни, в които дупнишкият депутат Димитър Икономов първи научава и информира тогавашния зам.председател на Народното събрание и депутат от Кюстендил Димитър Пешев за готвеното изтребване на десетки хиляди евреи от България. Впоследствие, политици, църква, търговци и граждани започват яростна битка за спасението на своите сънародници от лагерите на смъртта. Стигна се дотам Цар Борис Трети да откаже да подпише заповедта за депортирането на евреите от България, въпреки натиска на Германия.