"Заедно в час" търси училища - партньори от областта

Животът

11-03-2017, 11:44

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Участниците в програмата работят целенасочено да мотивират учениците

Заедно в час   за първи път набира училища партньори в област Велико Търново, в които да започнат работа учители от новият випуск на програмата през септември 2017 г. Училищата в областта могат да подават своите заявки за учители по програмата до 10 април на сайта на   Заедно в час  ( www.zaednovchas.bg ). 
Неправителствената организация търси партньорства с училища, в които участниците по програмата да бъдат най-полезни на учениците и местните общности. Организацията работи с общински и държавни училища, в които ръководството посреща многобройните предизвикателства в класните стаи с осъзната отговорност и въпреки трудностите непрекъснато търси нови пътища за успеха на своите ученици. 
“Искаме да си партнираме с училища, в които учениците срещат затруднения с усвояването на учебния материал, показват незадоволителни резултати на външните оценявания, имат ниска мотивация за учене и са в риск от отпадане от образователната система. Въпреки това учителските колективи на тези места не спират да работят упорито и целенасочено да осигурят качествено образование на всяко дете”, споделя Нели Колева, директор Публични партньорства в Заедно в час. 
В заявките за партньорство със Заедно в час училищата от област Велико Търново могат да попълнят както сигурните позиции, за които ще имат нужда от учители от септември 2017, така и потенциални позиции, които ще бъдат потвърдени на по-късен етап.  
През настоящата учебна 2016/2017 г. Заедно в час си партнира успешно с 88 партньорски училища в 10 области на страната. От следващата година за първи път организацията планира да работи и с училища в още три региона - Сливен, Велико Търново и Плевен. От 2010 година насам през програмата са преминали 119 учители, като 70% от тях в момента продължават да са ангажирани в сферата на образованието 
Основна мисия на  Заедно в час  е преодоляването на образователното неравенство в България и осигуряване на качествено образование за всяко дете. За целта организацията привлича, обучава и подкрепя в рамките на две години успешни специалисти извън сферата на образованието и социално ангажирани хора, които да станат учители и да променят живота на децата, с които работят. Участниците в програмата работят целенасочено да мотивират учениците да постигат по-добри резултати и да развиват потенциала си. Те са готови да преподават в малки населени места, където най-трудно се намират преподавателски кадри и така дават достъп до качествено образование на деца в нужда. По време на двугодишната програма на Заедно в час участниците получават целенасочено обучение и подкрепа за своята работа в училище. Те развиват допълнително своите професионални и личностни качества, което ги подготвя да бъдат успешни лидери в образователната система и обществото. В обучението и придобиването на педагогическа квалификация на участниците в програмата Заедно в час си партнира с Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”.  
Организацията работи успешно и с редица други публични партньори в сферата на образованието - Министерство на образованието, районните управления по образованието, синдикалните учителски и директорски организации, много други неправителствени организации и институции на местно и национално ниво. 
Допълнителна информация за  Заедно в час  и кандидатстването за училища партньори можете да намерите на www.zaednovchas.bg/for-schools/  
Заедно в час е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“ и е част от глобалната мрежа за равен достъп до качествено образование Teach For All.