Мед с невен и с чили предлагат на "Пчеломания" в Добрич

Днес бе открито поредното му издание

От лечебен мед с невен, със сусамов тахан и канела до мед с чили и шоколад предлага специализираното изложение "Пчеломания", което събира от днес до 14 март в Добрич производители, преработватели и потребители. Повече от 80 фирми от България, Гърция, Сърбия, Турция се представят в четиринайсетото издание на панаира, съобщава БТА. 
Добричкият регион се нарежда сред първите в страната по добив на мед, заяви при откриване на изложението кметът на Добрич Йордан Йорданов, който призова пчеларите да бъдат обединени, да отстояват своите права и интереси в производството на здравословния продукт.
Над 9 на сто от пчелните кошери в страната са в Добричка област, каза бившият министър на земеделието и храните Десислава Танева. Тя посочи, че 25 на сто от пчеларството в страната е мобилно и пчеларите трябва да настояват да получат финансова подкрепа по агроекологична мярка. 
Изложението, което се организира от "Добрички панаир" АД, представя новости в пчеларския сектор - центрофуги и поточни линии за преработка на мед, термокошери от дървесина, преминала през специална термична обработка, топилки за восък и друго оборудване. Пчеларите могат да си набавят и ветеринарномедицински препарати, храни за пчелните семейства, специализирана литература, защитни облекла и други. Пазарът на овошки, цветя, лозички в рамките на изложението също привлича много посетители.