Десислава Танева: В Добруджа земеделието е гръбнакът на икономиката

Нов акцент в Общата селскостопанска политика е въвеждане на мерки за управление в риск в земеделската дейност

„В райони като Добруджа земеделието е гръбнакът на икономиката и това винаги е било разбирането на двете правителства на ГЕРБ”, заяви в Добрич на кръгла маса по земеделие бившият министър Десислава  Танева.

По думите й, особеното за добруджанския регион е, че брутната добавена стойност (БДС) нараства с 3% средногодишно и представлява 17% от БДС на цялата икономика за областта. За сравнение, за България този показател е 5.3%.  Танева подчерта, че всички показатели в отрасъл "Земеделие" през последните години бележат растеж както за страната, така и за областта на Добрич.

Десислава Танева представи приоритетите на ГЕРБ за високотехнологично модерно и ефективно земеделие.

„Довършване на реформата в поземленото законодателство е най-важната задача и тя ще бъде реализирана, ако ГЕРБ получи мандат. За мен това е най-стратегическата задача за който и да е управляващ от тук нататък и бих била щастлива да видя политически консенсус в тази посока”, посочи Танева.

По думите й, ако ГЕРБ продължи следващ мандат, ще се прилагат всички досегашни мерки за подкрепа на земеделските стопани с национални средства. Предвиждат се и нови схеми за държавна подкрепа.

„Нов акцент в Общата селскостопанска политика е въвеждане на мерки за управление в риск в земеделската дейност – природни, рискови и епизоотични“, каза Десислава Танева.

Тя добави, че ако това бъде постигнато, ще доведе до бързи компенсации и пазарна устойчивост на земеделския производител.

„Не съм симпатизант на ГЕРБ, но Ви поздравявам за всичко, което направихте за земеделието като председател на комисията по земеделие и като министър”, заяви Иван Балабанов, земеделец от Генерал Тошево. Той постави пред г-жа Тенева проблемът, че 70% от произведеното в Добруджа зърно се изнася и апелира правителството да създаде благоприятни условия за инвеститори в региона, които да развият-хранително вкусовата промишленост.

На срещата присъстваха кандидатите за депутати от ПП ГЕРБ за област Добрич вицеадмирал Пламен Манушев, водач на листата, Живко Мартинов, Даниела Димитрова, Красимир Николов, Симеон Симеонов.

Г-жа Танева откри и 14-то националното изложение „Пчеломания”. „Девет процента от всички пчелни кошери и регистрирани медопроизводители в страната са в област Добрич”, заяви при откриването Десислава Танева и ги призова да развиват този отрасъл и в бъдеще.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен