Видеонаблюдението в избирателните секции на 26 март ще бъде изключено

Политика

13-03-2017, 06:12

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Реформаторите сезират ЦИК за въвличане на деца от БСП в партийна агитация

В хода на разискванията е било направено предложение да не се приема изключването на камерите

ЦИК реши видеонаблюдението в изборните помещения да бъде изключено, става ясно от сайта на Комисията.

Първоначално е постъпило предложение в деня на изборите за народни представители в периода от 7,00 часа до 20,00 часа, а там където гласуването продължава и след това, но не по-късно от 21,00 часа, да бъде преустановено използването и да се изключат всички заснемащи устройства в изборните помещения и техните обективи да бъдат закрити.

ЦИК пояснява, че в хода на разискванията е било направено предложение да не се приема изключването на камерите. Съображенията за това са, че секционните избирателни комисии следва да работят в условията на прозрачност. Изразено е било становище, че в помещенията, където има камери, същите следва да бъдат насочени само към изборното помещение, но не и към кабината за гласуване.

Против това предложение са били изложени аргументи, че по този начин се нарушават общите принципи на Изборния кодекс за осигуряване равно избирателно право с тайно гласуване, както и свободно изразяване волята на избирателите. Включените камери в изборния ден в част от секциите, а в други не, би поставило в неравнопоставеност българските избиратели.

При гласуване на второто предложение (за отхвърляне на първото) обаче ЦИК не е постигнала необходимото мнозинство от две трети от присъстващите членове. „За“ са гласували 12 от 20-те членове и съответно „против“ – 8. Така е решено камерите да останат изключени в изборния ден.