Поптодорова: Разговорът отдавна не е за 50 грама крем

"Искам да видя къде са тези, които наистина са виновни за щетите на България"

„Да, има инцидент. Признала ли съм вината? Да. Заплатила ли съм цена? Да. Платила съм огромна цена“, заяви пред NOVA бившият български посланик в САЩ Елена Поптодорова.

„Това е едно от най-трудните ми появявания в ефир. Трябваше да се събирам парче по парче, за да дойда във вашето студио. Бях буквално разчленена, не просто попарена. Усещах се разпадната – внезапно и несправедливо,“ споделя тя в началото на изключително емоционалното интервю.

По думите й поради боравенето с много предмети – три телефона и връхни дрехи, се е озовала с крем в багажа, който е останал непокътнат до връщането му в магазина. „Разбрах, че има бурканче крем в голямата ми пътна чанта, когато бях на борда на самолета. Нямаше как да се върна, за да го върна в магазина“, категорична беше тя.

„Новината излиза в сайта на едно малко местно радио…От там новината излиза в 90 руски медии. Нищо не е случайно. Не говоря за инцидента – да тежка грешка, тегля последици за нея. Ядосана съм, защото никой от тези, които откраднаха милиарди, няма да теглят такива последици. Искам да видя къде са тези, които наистина са виновни за щетите на България, за откраднатите 10 млрд. долара”, разгневено заяви дипломатът. От разговора става ясно още, че й е било предлагано да се кандидатира за президент поне два пъти, също така е канена за служебен министър-председател, а за позицията на еврокомисар само е разбрала, че се е въртяло и нейното име, но формално предложение не е получавала.

„Разговорът отдавна не е за 50 грама крем. Разговорът е за Елена Поптодорова. Нека говорим за мен. Има много лица, които си представям при тази агресия и гняв… Липсата на логични действия може да ви покаже в какво състояние съм била и че не е било направено с умисъл. Такива грешки се случват на всеки”, допълни Поптодорова.

„Никога няма да простя злоупотребата за случилото се с починалото ми дете. Няма да простя на тези, които писаха за детето ми. Моята Ясминка падна не от четвъртия, а от 12 етаж. И не беше на 4 години, а на 2 години и 6 месеца. Половин година всяка обедна почивка след това моето семейство ме чакаха, за да ходим на гробища с надеждата тя да се появи отнякъде. Не можех да гледам деца на нейната възраст. Но ходех и сама си подавах ръката, за да ги погаля“, споделя тя през сълзи.

По думите на Поптодорова от 620 материала, публикувани по темата, 40% от тях с откровени лъжи. „Това е огромна манипулация, активно мероприятие с анонимни източници. Ще преживея всичко, но никога няма да простя, че покрай случая бе намесено името на починалото ми дете”, разказва тя. „Ако нещо ме преведе през тази най-страшна драма, това бяха думите на сина ми: „Мамо, лоши неща се случват и на добрите хора“, каза Поптодорова на финала на предаването.

Разговорът с нея е продължил и след определено за това ефирно време. Сред нещата, които споделя тогава е бил и коментар по повод оставката, която подаде от поста си на ръководител на централно-европейския офис на Американския еврейски комитет.

„Оставката ми от там беше мое лично решение. Имам документалните доказателства за това, че не са ми искали оставката. В момента, в който мой приятел ми се обади и ми каза, че са излезли два реда в полското радио и 32 минути по-късно новината е подета от РИА Новости, аз знаех какво трябва да направя. Никога не бих нанесла щета на тази организация”, обяснява тя.

„Моят живот е белязан от проби за издръжливост и смятам да посрещна всяка следваща „гореща чаша вода” със сила и с убеждението, че го правя не само за себе си, но и за околните”, сподели още Елена Поптодорова.