Откриват изложба „Гората” на Ивайло Маринов

На 17 март 2017 г., от 17,30 ч.

На  17 март 2017 г., от 17,30 ч., в Художествена галерия - Добрич  се открива изложба „Гората” на Ивайло Маринов. 

Изложбата представя материала кожа и нейните възможности за скулптиране, патиниране, моделиране чрез уникалната техника на автора.

Колекцията е вдъхновена от гората и нейната атмосфера, форми, структури, цветове и мистика. Основният материал е съчетан със стъкло, дърво, керамика и други естествени материали.

Авторът се занимава с изработването на кожени пластики от 1980 г. Техниката, с която работи е уникална, създадена от него. Използва различни видове обработена естествена лицева кожа. Изгражда творбите си чрез наслагването на материала. Всяка пластика е резултат от десетки ръчни операции. Работи с естествени бои, патини и лакове за придобиване на интересни цветни нюанси, както и за устойчивост и консервиране на материала.

 Ивайло Маринов е роден през 1954 г. Завършил е училище за художествени занаяти в град София – специалност  „ковано желязо”. Работил е в Творческия фонд на Съюза на българските художници и в Задругата на майсторите. Член е на „Общо занаятчийско движение” и „Варненска занаятчийска камара”.

Представя свои творби на форум, посветен на славянската култура в Торонто, Канада. 15 години участва в традиционен  за България "Международен панаир на занаятите и изкуствата” във Варна. Негови  колекции са представяни в различни галерии в Германия.

Ивайло Маринов е трикратен участник в един от най-големите международни фестивали  на САЩ -  Silver Dollar City World-Fest, Branson, MO.

Негови уникати са закупени за частни колекции в Италия, Гърция, Германия, Холандия, Русия, Беларус, САЩ – Калифорния.