ЕС: Турция да се въздържа от изявления, които биха влошили положението

НАТО призова съюзниците да се обединят по темите, които ги събират, а не около това, което ги дели

ЕС призовава Турция да се въздържа от изявления и действия, които биха влошили положението допълнително. Това заяви днес говорител на Европейската комисия по повод напрежението от последните дни между Холандия и Турция, съобщават от БТА.
Въпросите, които създават тревоги, трябва да се решават в пряка комуникация, добави говорителят. По неговите думи напрежението от последните дни между Турция и държави от ЕС показва, че следва да се избягва допълнително задълбочаване на проблемите и да се търсят пътища за успокоение на обстановката.
Говорителят посочи, че въпросът за свикването на митигни в държавите от ЕС се решава от държавите, които следва да бъдат домакини на подобни прояви. По неговите думи подобни митинги трябва да отговарят на законовите изисквания на държавата домакин.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също призова днес Холандия, Германия и Турция, които влязоха в конфликт покрай референдума за турското държавно управление, да успокоят тона и да се обединят около онова, което ги сплотява, а не да търсят темите, водещи до разделение.
Напрегнатият дебат е в сърцето на демокрацията, но е необходимо взаимно уважение, призовавам всички съюзници да го позакват, да запазят спокойствие, заяви Столтенберг. Важно е да се съсредоточим в общите заплахи, а не в теми, които ни разделят. Важното е, че има диалог, добави той по повод отношенията между посочените три държави от алианса.
Референдумът ще определи вида на властта в Турция, ще признаем резултата, стига процесът да е демократичен. Всяка държава от НАТО сама решава дали управлението й е президенстко или парламентарно, добави генералният секретар. Той съобщи, че се е свързал с правителствата в Холандия и Турция, като ги е призовал да запазят спокойствие. Не мога да споделя подробности за разговорите, но наистина вярвам, че трябва да се съсредоточим върху опасностите извън границите на НАТО, посочи Столтенберг. Той определи напрежението между Хага и Анкара като двустранен въпрос.


Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"