Льо Пен ще предложи на Унгария и Полша сътрудничество за реформиране на ЕС

Свят

13-03-2017, 16:35

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мина срокът на Марин Льо Пен да върне парите на ЕС

Ярослав Качински заяви, че Полша няма намерение да излиза от ЕС

Лидерът на френската партия Национален фронт и кандидат за президент Марин льо Пен заяви, че ако спечели изборите, смята да предложи на Унгария и Полша сътрудничество за реформиране на ЕС, предаде euobserver. Льо Пен казва, че ако стане президент, ще започне разговори с унгарския премиер Виктор Орбан за нещата, които им се струват недопустими като начин на функциониране на ЕС.Тя добавя, че същото предложение ще направи и на Ярослав Качински, лидера на управляващата в Полша партия "Право и справедливост".

Льо Пен смята, че може да намери допирни точки с Полша най-малкото по два въпроса. Първият е спорът между Варшава и Брюксел за конституционната криза, а втората област за възможно взаимодействие е миграционната криза и планът за разпределяне на бежанци между страните от ЕС.

В интервюто за полски вестник Льо Пен изразява също така мнение, че НАТО е остаряла организация, която няма причини да съществува след разпадането на СССР. "Доналд Тръмп е прав, когато казва, че НАТО е остаряла, заявява Льо Пен. Според нея НАТО се е превърнала в инструмент за политическо влияние, благодарение на който САЩ налагат позицията си на страните в НАТО. Това трябва да се промени", казва Льо Пен.

"Всякакви внушения, че искаме да извадим страната от съюза са лъжа и манипулация", подчерта Качински, предаде politico.eu. Той се обяви категорично и против концепцията за Европа на две скорости, която по същество означава край на ЕС, "фатална" концепция, насочена срещу държавите от тази част на Европа.