Налазва ни дребна шарка от Румъния

Общество

14-03-2017, 10:09

Снимка:

bgonair/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Д-р Атанас Мангъров очаква заболеваемостта да се повиши

В медийното пространство излезе информацията, че морбили (дребна шарка) "пълзи" към границата ни от Румъния. "Може да очакваме отново проблеми, както имахме такива и преди 6 години, когато 24 хил. души бяха болни и 24 деца починаха", каза в студиото на bgonair доц. д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница. Мангъров поясни, че оттогава са се положили много усилия при ваксините и подчерта, че тези, които не се ваксинират, могат да очакват да платят една много висока цена.

Запитан какви са симптомите на дребната шарка, която води и до смърт при 1 от 1000 случая, както поясни той, д-р Мангъров отговори: "Шарката протича с около 10-дневен обрив. При това заболяване се получава подтискане на имунната система и организмът става предразположен към всевъзможни инфекции." Като първични симптоми на морбилите д-р Мангъров изброи зачервяване на лицето, на очите и силна хрема. "Повява се обрив, който започва зад ушите и се разпространява по цялото тяло. Също и главоболие и силна кашлица", посочи той.

Това, което доцентът очаква е да се повиши заболеваемостта от дребна шарка у нас, тъй като тя се е разпространила вече в северната ни съседка.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен